Din första bil

Det är väldigt spännande att äntligen kunna köpa sin allra första bil. Detta gör de flesta samtidigt som de har tagit sitt körkort. Att köpa och äga sin första bil går att se som ett riktigt steg in i ditt vuxenliv. Men trots detta är det inte ovanligt att folk väntar med att köpa bil. Det beror ofta på att de inte har pengar och vill gärna spara ett tag.

Skulle du däremot inte vilja spara ihop pengar till en finare bil, kan du ta en titt på begagnade. Dessa bilar är ofta billigare samtidigt som de kan fungera utmärkt. Det är dock viktigt att du kollar upp säljaren noga, och tar en titt på den begagnade bilen innan du köper den. Alltså dubbelkolla att den fungerar som den ska.

När du är redo att köpa din första bil finns det några saker som du bör tänka på.

Bästa bilfirma

Personer som börjar leta efter sin första bil börjar många gånger kolla på Blocket eller säljare som har begagnade bilar. Dock finns det flera bilfirmor som också har begagnade bilar till salu. Firmorna köper då upp bilarna från privatpersoner. Därefter säljer de vidare. Om du väljer en bilfirma istället för privatpersoner behöver du inte oroa dig för att något ska ske på ett oärligt sätt.

När du köper bil via bilfirma behöver du inte kolla upp en säljare själv för att se om de är ärliga, du behöver heller inte oroa dig för om fordonet fungerar som det ska. Firman tar hand om allt sådant. Det finns dessutom firmor som kan ge dig bytesrätt om du inte blir nöjd med bilen.

Budgeten

Budgeten är en annan sak du bör tänka på innan du bestämmer dig för att köpa en bil. Skriv ner hur mycket du har råd att betala för en bil. Du bör både kolla upp vad bilen får kosta, men även skatter, försäkringar och så vidare. Det sägs att små bilmodeller är billigare jämfört med stora. Men om du har en stor familj kommer du många gånger behöva en större bil. Det är alltså viktigt att du väljer en bil som både passar din budget, men även dina behov.

Kolla även upp bilens driftkostnader och gör ditt bästa för att räkna ut hur mycket du kommer betala varje månad. Om du väljer en äldre bil får du många gånger räkna med större driftkostnad, de brukar nämligen dra mer bensin.