Teckna bilförsäkring för första gången

När du ska köpa din första bil finns det mycket att tänka på. Förutom att du måste välja vilken bil du ska ha, ta en titt på din budget och bestämma om du vill ha en ny eller begagnad bil måste du tänka på försäkringar.

En bilförsäkring är faktiskt en väldigt viktig del att tänka på. Om du inte har minst en trafikförsäkring får du nämligen inte använda bilen ute på allmänna vägar.

Jämför bilförsäkringar

Det kan faktiskt löna sig att jämföra olika bilförsäkringar istället för att välja den första du hittar. Det finns hemsidor som kan hjälpa dig med jämförelser, och det finns försäkringsbolag som kan ge dig tips på vad du bör tänka på. Om du väljer en jämförelsesajt behöver du endast fylla i lite uppgifter om din bil och dig själv, sedan kommer de bästa försäkringarna listas.

Måste du ha försäkring?

Det är lag på att du måste ha en trafikförsäkring för att du ska få använda bilen ute på vägarna. Förutom detta är det inget måste att du skaffar en halv- eller helförsäkring. Men det rekommenderas att du gör detta. De ger dig nämligen mer skydd och ersättning vid vissa olyckor. Försäkringar kan även hjälpa till med kostnader ifall din bil behöver repareras.

Den rätta försäkringen

Att hitta den rätta och bästa bilförsäkringen för dig är inte det lättaste. Du måste först tänka på hur mycket skydd du vill ha och om en helförsäkring eller halvförsäkring passar bäst. Helförsäkringen ger dig självklart allra bäst skydd, men det innebär även att den kostar mer. Förutom hel- och halvförsäkring finns det även tilläggsförsäkringar. För att hitta den rätta bör du först tänka på dina behov, vilket skydd du behöver och hur mycket du har råd att betala för försäkringen.

Kolla upp eventuella åldersgränser

Det finns inga övre åldersgränser för dig som förare när det kommer till bilförsäkringar, men det kan finnas gränser på din bils ålder. Om den är flera år gammal kan ersättning för skador bli lite mindre jämfört med yngre bilar.

Det finns dock några regler för dig som förare, till exempel du måste ha körkort. Vissa försäkringsbolag har en lägre kostnad om du kan garantera att ingen person under 25 år kommer köra bilen. Kort sagt bör du alltid kolla upp villkoren för de olika försäkringarna innan du tecknar en.